Sidebar

26
di, okt

Sport & Lifestyle
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Foto: sonderangebod

013 Tilburg Gezondheid - Het afgelopen voorjaar, rondom de week van de gezonde jeugd, zijn vier kinderopvanglocaties in Tilburg gestart met het moestuinproject: Smakelijke moestuinen. Dit project, gefinancierd door JOGG Tilburg, werpt bij Kindercrèche Zuid letterlijk haar vruchten af. We spraken hierover met Marie-Jose, zij werkt bij Kindercrèche Zuid met de groep kinderen in de leeftijd van 2 tot 4 jaar.

"Toen de directie vertelde over dit project wilde ik dit meteen oppakken. Ik heb zelf thuis ook fruit staan in de tuin en vroeger heb ik altijd een eigen moestuintje gehad. Voordat we begonnen heb ik mezelf ingelezen en ben ik bij een bijeenkomst van Smakelijk Moestuinen geweest. Vervolgens kregen we na aanmelding de bakken geleverd en een kist met een heel lespakket erin met zaadjes, groentediploma's en meer. Hierdoor kun je meteen aan de slag. Ik besloot om de bakken op het speelpleintje te zetten naast het klaslokaal, zodat de kinderen het de hele dag zien. Op deze manier wordt het erg tastbaar. Samen met kinderen heb ik de kist uitgepakt, en tegelijk benoemd wat er in zat. Ook het zand hebben we samen in de bakken geschept. Zo waren de kinderen meteen enthousiast. En hoe meer er groeide, hoe enthousiaster ze werden. En zo ook de ouders. Als zij de kinderen in de avond kwamen halen trokken de kinderen hen mee naar de moestuin. "Kom naar onze moestuin kijken!" riepen ze dan."

Marie-Jose is blij met het enthousiasme. "Voor kinderen is het belangrijk dat het visueel is, dat ze zien dat iets groeit. Bij sommige planten duurt het lang voordat ze groeien, daarom heb ik van thuis tuinkers meegenomen zodat ze een dag later al zagen dat dit groeide. "

Blij met een tomaat
"Het mooiste moment was wel toen de eerste tomaat te zien was. Elke dag gingen we kijken naar de bloemetjes van de tomatenplant en uiteindelijk was daar een minuscuul tomaatje. De reactie van de kinderen was geweldig: WOW, WE HEBBEN EEN TOMAAT!!! Die waren zo blij en enthousiast. Dat was ook zo bij de eerste worteltjes die uit de grond kwamen. Het waren twee kleine worteltjes, maar die hebben ze dus met vieren staan wassen en schoonmaken en vervolgens in vieren gedeeld en opgegeten."

De moestuin leeft dus bij de kinderen. "Elke dag zijn we er wel mee bezig. Als we naar buiten gaan probeer ik alle kinderen erbij te betrekken. Sommige kinderen vinden het vanuit zichzelf ook heel leuk dus die gaan elke dag kijken, of ze geven water. 'We hebben de plantjes gegieterd!' zeggen ze dan. Anderen geven er iets minder om maar vinden het wel leuk als er echt iets zichtbaar is. Ik merk dat ze steeds meer interesse krijgen, zeker als ze bijvoorbeeld zien dat er uit een plantje een groene tomaat komt, terwijl tomaten niet groen zijn. Dus hoe kan dat? Dan leren ze dus dat ze daarna pas rood worden en wat daar voor nodig is (water, zon etc). En ze leren niet alleen over de groenten, maar ook over dieren. Naaktslakken en vlinders komen namelijk ook op de moestuinen af, dat vinden de kinderen heel fascinerend."

Met de moestuin hoopt Marie-Jose ook dat de kinderen onbewust, en op een leuke manier verschillende dingen leren. Daar wordt de moestuin doelgericht voor ingezet. Dit gebeurt door het benoemen en visueel maken van kleur en grootte en ook het samen tellen van groenten. Dat is heel tastbaar voor de kinderen. "Het mais is bijvoorbeeld heel hoog, dan liet ik de kinderen er naast staan om te kijken wat groter was: zij of het mais. Maar natuurlijk snappen ze nog niet alles. Pas geleden hingen er namelijk 5 minitomaatjes en ze vroegen meteen: 'Gaan we nu tomatensoep maken?' Het besef dat daar een stuk meer tomaten voor nodig zijn hebben ze niet, maar omdat we al eerder van de grote tomaten soep hebben gemaakt dachten ze dat het nu ook kon."

'Dat eten ze thuis nu nooit!'
De kinderen leren onbewust over hoe groente groeit, maar ze leren ook nieuwe groenten te eten. "In de middag hebben we hier altijd een schaal met groenten en daar liggen altijd tomaatjes van de winkel op. Op een gegeven moment konden we enkele van onze tomaatjes er ook bij leggen. Heel leuk, maar als gevolg wilde een kindje dus de winkeltomaatjes niet meer eten, alleen nog maar 'onze' tomaatjes!'

De kinderen krijgen ook groentediploma's mee naar huis. Dat vinden ze zelf helemaal geweldig, maar de ouders ook. Dan komen ze de volgende dag hier en vragen ze verbaasd: 'Hebben ze dat geproefd? Dat eten ze thuis nou nooit!'. Sommige ouders hebben nu zelfs tomatenplantjes in de tuin omdat de kinderen de moestuintjes zo leuk vinden op het kinderdagverblijf.

Samenwerking Buurtmoestuin Korvel
"Naast onze school ligt de Buurtmoestuin van de Korvel. We gaan met de kinderen af en toe daarheen om te kijken hoe alles groeit. De tomaten deden het eerst niet bij ons, dus toen kregen we van de grote moestuin een plant die het wel deed en die hebben we in onze bak geplant. Deze groeit nog steeds. De samenwerking met de grote moestuin is fijn. We kunnen er advies vragen en ze geven ons tips. En elke keer als we er zijn geweest mogen ze een aardbeitje of worteltje plukken en lopen ze helemaal trots terug.

Toekomst van de moestuin
Marie-Jose wil zeker doorgaan met de moestuin. "Ik wil dit schooljaar nieuwe plantjes erin zetten, sommige werken namelijk beter dan anderen. Ik wil meer groenten verbouwen die we echt op de groep gebruiken bij de lunch, zoals paprika en komkommer. Zodat je ze in de ochtend uit de tuin kan halen en dan met lunch kan opeten.
En ik wil het nog visueler maken: aan de hand van afbeeldingen laten zien in welk stadium de groei zit. Het plantje dat net boven de grond komt, het bloemetje wat eraan komt, tot het groeien van de vrucht. Ik werk nu al met foto's, deze hangen in de gang, zodat alle kinderen en ouders zien wat er allemaal in de moestuin is gebeurd. Zo krijg je ook leuke gesprekjes met de kinderen die nog weten wat er op die foto gebeurde. "

Marie-Jose kan elk kinderdagverblijf het moestuinproject van Smakelijke Moestuinen aanraden. "Ik denk persoonlijk dat elk dagverblijf een moestuin moet hebben, het hoeft niet zo groot, acht bakken is ook al voldoende. De kinderen leren, ze proeven, voelen en ruiken. Het leeft enorm!"

Kindercrèche Zuid heeft naast de moestuinen meer gezonde initiatieven. "We hebben een gezond voedingsbeleid: geen sap maar water of thee, met het eten is er qua beleg een gezonde keuze, er is rauwkost bij de lunch, het tussendoortje is altijd fruit of groente en als ze jarig zijn dan stimuleren ze een gezonde traktatie. En dit wordt altijd wel opgevolgd door ouders, ze weten van ons beleid en staan hierachter."

Vitamines & Supplementen