Sidebar

10
wo, aug

Cultuur & Uitgaan
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

013 Tilburg Kunst & Cultuur - De bank waar je op zit, de kleding die je draagt: textiel is overal om ons heen en altijd geverfd. Maar hoe wordt het eigenlijk geverfd? En hoe deden ze dat vroeger? In het TextielMuseum ontdek je in de tentoonstelling ‘Kleurstof’ waar de kleur in ons textiel vandaan komt en met welke technieken dat gebeurt. Bezoek de expositie van 9 april t/m 2 oktober 2022 in het TextielMuseum in Tilburg, waarin je zelf op ontdekking én aan de slag kunt.

Hoe krijgt een spijkerbroek kleur? Kun je kleuren ruiken? En welke kleur maakt zeewier? De expositie ‘Kleurstof’ laat zien hoe er in verschillende landen en tijden textiel werd gekleurd. Naast opvallende gekleurde objecten en kunstwerken, komen kleuren tot leven in een ontdekkingstocht waarbij je niet alleen kijkt, maar ook luistert, voelt, proeft en ruikt. Zo ontdek je dat er nu met bacteriën geverfd wordt en hoe ze vroeger verfden met bijvoorbeeld planten. Natuurlijk is het mooi dat we kleur in onze kleding en meubels hebben, maar is al dat kleuren van textiel wel goed voor de wereld? Het kost bijvoorbeeld heel veel water om textiel te verven. En wat is nou beter, natuurlijke kleurstoffen of kunstmatige kleurstoffen? Ontdek het in de tentoonstelling!

Verf je eigen T-shirt
Zin om zelf met textiel verven aan de slag te gaan? Ook dat kan in de tentoonstelling van het TextielMuseum. In de expo is in de weekenden een speciaal verflab open dat het museum met ontwerper Nienke Hoogvliet ontwikkelt. In dit dye-it-yourself verflab verf je witte, tweedehands T-shirts die zijn ingezameld door een textielrecyclingsbedrijf. Je kan ook je eigen witte T-shirt meenemen. Leer vervolgens verven met kruiden zoals basilicum en maak van dat oude, witte T-shirt een nieuw gekleurd fashion item. Het shirt mag je direct mee naar huis nemen.

Verfplanten uit eigen tuin
Wist je dat je plantjes kan laten groeien om kleding mee te verven? Je kunt op het terrein van het TextielMuseum een kijkje nemen in de TextielTuin, een buurtkas waar buurtbewoners verfplanten en -kruiden groeien. Kunstenaar Nan Groot Antink werkt samen met de buurtbewoners en de oogst van de kas aan een groeiend gekleurd kunstwerk, dat in de tentoonstelling ‘Kleurstof’ te zien zal zijn. Het museum organiseert rond de TextielTuin activiteiten voor jong en oud; hou de website van het TextielMuseum in de gaten voor meer informatie. 

De tentoonstelling ‘Kleurstof’ komt tot stand dankzij de structurele ondersteuning van Provincie Noord-Brabant, Gemeente Tilburg en het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De TextielTuin wordt mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het TextielMuseum.

Vitamines & Supplementen

Beheerders gezocht banner